امروز: پنجشنبه 9 فروردین 1403
دسته بندی محصولات

بررسی چگونگی خواندن نماز

بررسی چگونگی خواندن نمازدسته: معارف اسلامی
بازدید: 18 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 196 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 26

حمد و سپاس خدایی را سزاست كه شكر شاكرین و حمد حامدین و ذكرذاكرین و سعی خالصین متوجه درگاه اوست ستایش بیكران مرا و راست كه در خلق خویش هیچ كاستی نگذاشت بل همه مخلوقات حتی پست ترین شان را به راستی بگذاشت تسبیح لایتناهی بر آستان او كه آدمی را در مسیر سعادت بر همه موجودات ولایت و تاج خلافت در سیاره زمین بر او كرامت و خلعت ( لقد كرّمنا) بر اندامش عنایت

قیمت فایل فقط 13,000 تومان

خرید

مقدمه:

حمد و سپاس خدایی را سزاست كه شكر شاكرین و حمد حامدین و ذكرذاكرین و سعی خالصین متوجه درگاه اوست. ستایش بیكران مرا و راست كه در خلق خویش هیچ كاستی نگذاشت بل همه مخلوقات حتی پست ترین شان را به راستی بگذاشت تسبیح لایتناهی بر آستان او كه آدمی را در مسیر سعادت بر همه موجودات ولایت و تاج خلافت در سیاره زمین بر او كرامت و خلعت ( لقد كرّمنا) بر اندامش عنایت و بعد از تكوین، مصداق (فتبارك) بر قامتش مقالت فرمود: حمد و آفرین بر ذات جهان آفرین كه هستی را آموخته با حكمت و تعالیم را برای بشر همراه مصلحت و برای وصول به سر بلندی و عزّت توأم ساخته است.

درود بی پایان بر ختم پیامبران و قص رسولان و اهل بیت و پاكان كه شریعت به دست ایشان پایان و حجت خدا به عصمت آنان تمام گردید.

با حمد بی انتهی بر ذات ربوبی و درود بی منتهای برشأن مصطفوی، مصحف بی مقدار نماز را محمد ساخته تا شاید از این فریضه الهی كه بزرگترین و مهمترین در تمام ادیان الهی تشریع شده، نفوس بهره گیرند.

بر همه جوانان معزّز و مكرّم معرفت به این نكته لازم است كه در دین مبین اسلام، نماز لبیك هنر ذاكران، عمل آزادگان، طواف عارفان، میقات كعبه عاشقان، سعی و صفای پاكدلان، پرواز بیداردلان، مقصد ساكنان، داروی دلهای مجروح، شفای قلبهای محزون و تسكین دلهای  است. نماز كمال عابدان و معراج عالمان، معبد عاشقان و گل خوشبوی بوستان قلب پاك جوانان است.

جوان چون واجد قلب پاك و فاقد و فارغ از هر گوهه ارزشهای ناپاك است می تواند با نماز، پله های كمال را طی كند و به قلّه جمال باز یابد.چون كه هیچ عملی مثل نماز بینی شیطان را به خاك مذلّت نمی ساید و توجهات الهی را نصیب انسان نمی سازد و هیچ بندهایی جز از طریق نماز به مقام قرب نمی رساند. انسانها رابطة خود را با خدا با نماز شروع می كنند.

برجسته ترین اولیاء خدا نیز بهشت خلوت انس خود با محبوب را در نماز می جوید. این گنجینه  هرگز پایانی نیست و هر كه با آن بیشتر آشنا شود جلوه و درخشش بیشتری در آن می یابد.

پس بیاییم همت نمائیم كه با تمسك به نماز به مقاب قرب راه یابیم و جوانی خویش را با سیره مردان الهی گره زنیم تا شاید در جهان جاودانی در منزلگه صادقان و صالحان منزل گزینیم كه ( طوبی الهم و حسن مآب).

برای جوانان عزیز باید مسلّم باشد هر چه كه در بهار جوانی كاشتند در پاییز پیری درو خواهند نمود و به سنین بعد از جوانی عبادت را موكول نمودن از وسوسه های شیطانی است.

جوانان ره طاعت امروز گیر

كه فردا جوانی نیاید ز پیر

پیام مقام معظم رهبری آیه الله خامنه ای

( از امام محمد باقر(ع) داریم: زمانی كه انسان وارد صحنه قیامت می شود ابتدا به نماز او توجه می شود اگر نماز او قبول حق واقع شود بقیه اعمال هم قبول اگر نماز وی رد شود بقیه اعمال رد می شود، بنده زمانی كه با رد شدن نمازش مواجه می شود و خطاب به خدا می گوید: ربنا روزه ام، حجم، زكاتم، خمسم همه رد؟ و خداوند می گوید: بله همه رد چون نمازت رد شد.

نیایش و پرستش: در ان لحظه كه آدمی به كمال و شكوه بی نهایت آفریدگار جهان می اندیشد، سراپا شیفتة آن می شود، دل و جانش به خضوع و خشوع و فروتنی می گراید، با آهنگ فطرت در برابر آن همه كمال و عظمت سرتسلیم فرود می آورد (ركوع) سر به زمین می ساید (سجود).

زبان به ستایش می گشاید (حمد وتسبیح).

(نماز)

نماز مراسم مخصوصی برای پرستش خدا و راز و نیاز با اوست كه در آن جنبه های ارزنده و آموزندة خاصی در نظر گرفته شده و به همین جهت شكل مخصوصی به خود گرفته است.

سرود توحید و یكتا پرستی.

سرود فضیلت و پاكی.

نماز سرود توحید و یكتاپرستی و سرود فضیلت و پاكی است كه باید فكر و روح ما را در برابر عوامل شرك زا  و آلوده كننده ای كه در زندگی روزمره با آنها سر وكار داریم پاك و یكتا پرست نگه دارد. هر یك از ما در زندگی روزانة خود سرگرم كار و هدف خویش است و كمتر به چیز دیگر به جز آن می اندیشد.

سرگرمی به كار و تلاش روزانه در راه زندگی برای بشر امری طبیعی و ضروری است به جسم و جانش نشاط می بخشد راههای جدید زندگی را به روی او می گشاید و او را در راه علم و هنر و صنعت و ایجاد وسایل گوناگون بهتر زیستن به جلو می راند ولی در عین حال او را چنان در خود و آرزوهایش فرو می برد كه گهگاه برای رسیدن به این آرزوها در برابر این و آن به چم و خم اش وا می دارد، از خود و شخصیت واقعی انسان خود بیگانه اش می سازد و جسم و جانش را آلوده می كند. از آلودگی جسم مثال بزنیم كمتر كسی است كه در اثنای كار روزانه دستش و لباسش، دست و صورتش، سر وپایش و گاهی همه پیكرش كثیف نشود به تنظیف روزانة آنها نیازمند نگردد. دانش آموزی كه درس می خواند، كارگر یا مهندسی كه در كارگاه كار می كند و دانشمند محققی كه در آزمایشگاه به كاوش علمی می پردازد همه باید روزی یك یا چند بار لباس و تن خود را شستشو دهند تا پاكیزه بمانند.

روح ما نیز در میدان زندگی روزانه به همین اندازه یا بیشتر در معرض آلودگی است، آلودگی به هوس های تحریك شده و لجام گسیخته، خودخواهیها و چشم و هم چشمی های بر انگیخته، غرور ناشی از پیروزی و كامیابی یا عقدة روانی ناشی از شكست و ناكامی و به دنبال حسد و كینه و انتقام و صد آلودگی دیگجر كه این آلودگی ها روح ما را تیره می سازند ومارا از راه پاكی و فضیلت و تقوی منحرف می سازد و به راه فسار می كشاند، از یاد خدا غافل می كند و به دام شیطان و وسوسه های شیطانی می افكند.

بنابراین باید همانطور كه لباس و تن خود را می شوییم و پاكیزه می كنیم، دل و جان را هم شستشو دهیم و پاكیزه كنیم، خود را به خدا و سرچشمة پاكی و كمال نزدیك سازیم، لحظاتی به یاد او، به نیایش او و رازو نیاز با او بگذرانیم و روح آلوده را در چشمة صاف و زلال الهی شستشو دهیم.

این است نمازی كه مسلمان روزی چند بار خواند.

از پیغمبر اكرم (ص) نقل شده كه در گفتگویی كوتاه با یاران خود چنین فرمودند: فرض كنید در برابر خانة یكی از شما نهری روان باشد و هر روز در آن پنج بار شستشو كند، آیا به تن او هیچ آلودگی می ماند؟ نه، این شستشو به تن او هیچ آلودگی نمی گذارد.

نمازهای پنج گانه هم همین اثر را دارد، با پنج نماز در روز خدا لغزشها را از آدمی می زداید و او را پاكیزه می كند.

نمازهای روزانه

1-           صبح: پس از سپیدة صبح.

2-           ظهر: نیمروز.

3-           عصر: تقریباً 2 تا 3 ساعت بعد از ظهر.

4-           مغرب: پس از غروب آفتاب.

5-           عشاء: شامگاه كه هوا تاریك می شود.

اینها اوقات اصلی نمازند و چه بهتر كه نماز در همین اوقات خوانده شود، ولی برای هر یك از نمازهای پنجگانه وقت وسیعتری به ترتیب زیر معین شده تا اگر نماز گزار به علت كار یا موانع دیگر نتواند در ساعات نامبرده نماز بگزارد وقت وسیعتری در اختیار داشته باشد؛

نماز صبح: از سپیدة صبح تا طلوع آفتاب.

نماز ظهر: از نیمروز تا غروب آفتاب.

نماز عصر: پس از نماز ظهر تا غروب آفتاب.

نماز عشاء: پس از نماز مغرب تا نیمة شب.

مسلمان بامدا كه سر از خواب بر می دارد نماز می گزارد تا برنامة روزانه را با پاكی و حسن نیت و توجه به خدا شروع كند. ظهر كه برای صرف نهار موقتاً دست از كار می كشد باز نماز می گزارد، تا همچنان كه به جسم خود از راه غذا نیرو و نشاط تازه می بخشد، به روح نیز از راه نماز نیرو و نشاط معنوی تازه دهد و عصر پیش از آنكه بخش دوم كار روزانة خود را آغاز كند، باز نماز می خواند تا با یاد خدا به كار خود می پردازد. پس از غروب آفتاب كه غالباً با پایان كار روزانه و صرف شام همراه است و غذا دادن به جسم را با غذا دادن به روح همراه می كند. شامگاه كه برای خوابیدن آماده می شود باز در برابر خدای خود می ایستد و نماز می گزارد، برنامة روزانه را كه با نماز و یاد خدا شروع كرده بود با نماز و یاد خدا پایان می دهد و با دلی پاك و جانی آرام گرفته به خواب می رود.

اذان؛

فرا رسیدن وقت هر نماز با اذان اعلام می شود هنگام سپیدة صبح، ظهر، عصر، غروب آفتاب و در نخستین لحظات تاریك شدن هوا در هر منطقة اسلامی با آهنگ روح نواز اذان به همه اعلام می شود كه وقت نماز فرا رسیده است.

اقامه؛

با آهنگ اذان، نمازگزار خود را برای نماز آماده می كند و به محل نماز می آید آنها كه می خواهند در نماز جماعت ( نماز دسته جمعی) شركت كنند به مسجد دیگری كه برای نماز دسته جمعی آماده است می روند.

وضو؛

نخست صورت و بعد دستها را از آرنج تا انگشتان می شوییم و بعد جلوی سر و روی پاها را دست می كشیم.

تیمم؛

اگر آب وضو نیست یا نمازگزار به سبب بیماری یا علتهای دیگر نمی تواند خود را با آب بشوید، به جای وضو و غسل دو كف دست را یكبار روی خاك، شن یا سنگ پاك می زند و بر پیشانی می كشدو باز بار دیگر دستها را بر روی خاك، شن یا سنگ پاك می زند و با كف دست چپ بر پشت دست راست و با كف دست راست بر پشت دست چپ ( از مچ تا سر انگشتها) می كشد.

« … فَلَم تَجِدوا ما فتَیُمُمُوا صعیداً»

« لاطَیِبا فَامسُحُوا بِوجُوهكم و اَیدیكم»

« منه ما یرید الله لیجعل علیكم من»

« حرج …»

از آیه 6 سورة مائده

… اگر آب پیدا نكردید به سراغ خاك پاك بروید و از آن بر صورت و دستهای خود بكشید، خدا نمی خواهد شما را به زحمت بیاندازد… .

قبله؛

آنگاه رو به خانة كعبه می ایستیم، خانه ای كه یادبود ابراهیم، قهرمان توحید و اسمعیل فرزند اوست و این پدر با پسر پاكیزه سرشت آنرا برای پرستش خدای یكتا در سرزمین مكه ساختند و اسلام این خانه را كانون یكتاپرستی معرفی كرد و به مسلمانان دستور داد تا در هر نقطة جهان باشند به سوی او نماز بگزارند تا نقطه مركزی یكتاپرستی گردد.

چگونه نماز می خوانیم؟

باید با روحی آماده، فارغ از هر فكر دیگر، دل به سوی خدا آوریم و می گوییم: الله اكبر ( خدا از هر كس و هر چیز بزرگتر و از آنچه در تصور ما بگنجد برتر است، با آهنگ الله اكبر خدا از همه بزرگتر همة عظمتهای دیگر در چشم نمازگزار فرومی ریزند تنها به عظمت خدا می اندیشد و با دل و جانی خاضع در برابر او آمادة نیایش آفریدگار می شود. از این لحظه تا پایان نماز همواره رو به سوی كعبه نیایش و پرستش خدا و رازو نیاز با او می پردازیم، بی آنكه با كسی سخن بگوییم یا به كسی پاسخ دهیم، سپس حمد را می خوانیم كه خواندن این سوره از اساسی ترین دعای هر مسلمان در نماز و راز و نیاز روزانه اش با خداست از او می خواهد كه همواره او را به راه راست زندگی را به او بنمایاند و پیش پایش نهد، راهی كه او را بر استفاده از نعمتهای خدا داد توانا كند، از محرومیت های نابجا كه ناشی از تنبلی یا بیراهه رفتن انسان و نشانه یی از خشم خدا است نجات بخشدو مانع تلف شدن نابجای نیروهای ارزندة او در بیراهه ها گردد سورة حمد كه تمام شد، نمازگزار باید یك سورة دیگر قرآن را بخواند. 

قیمت فایل فقط 13,000 تومان

خرید

برچسب ها : قبله , سرود فضیلت و پاكی

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر